zondag 23 september 2012

Wandelen, walk & run!

Wandelen, walk & run!

Hier wordt weinig gewandeld; in de VS wordt het minst gewandeld van alle ontwikkelde landen. Als je iemand ziet wandelen, bijvoorbeeld in een winkelstraat of in een shopping mall, dan weet je dat de auto om de hoek staat.
Maar soms zie je Amerikanen in groepen wandelen met allemaal hetzelfde T-shirt aan. Daaraan kun je zien, voor welk goed doel wordt gewandeld. En dat zijn er een hele boel. Afgelopen twee weken waren hier in Burlington de volgende mogelijkheden:
de Light The Night Walk van de de Leukemia & Lymphoma Society (LLS);
de NAMI Walks van de National Alliance on Mental Illness (Depression, Anxiety, Bipolar, Schizophrenia etc.);
de Alamance County Walk to End Alzheimer's (Our vision: A world without Alzheimer’s disease);
de 5k Walk/Run to end Violence against Women (March and raise your voice. Help end sexual violence) ;
de Kit Carson County Breast Cancer Awareness Walk (help us support cancer treatments and cancer victims in Kit Carson County);
de Burlington crop hunger walk: (One of more than 2,000 CROP Hunger Walks held each year in the U.S. - the Burlington, Vermont CROP Hunger Walk has a thirty plus year history of combating hunger locally and internationally) en de15th Annual Run For JUMP (Joint Urban Ministry Project, Emergency Assistance From the Interfaith Community)
Deze Walks en Runs zijn om te laten zien dat je om je medeburger geeft, maar ze zijn vooral bedoeld om geld voor het goede doel in te zamelen, om medisch onderzoek te laten doen naar tal van ziektes. Je betaalt om deel te nemen, meestal zon $ 25, maar dan krijg je ook een geinig T-shirt en een ecologisch verantwoord tasje, maar de bedoeling is dat je ook sponsorgeld inbrengt. Hoe meer geld je van buren, vrienden en familieleden weet af te troggelen, des te beter. Het gaat soms zo ver dat je bij een flink bedrag, zeg $ 10.000 zelf een tegoedbon krijgt van $ 500, natuurlijk te besteden bij één van de hoofdsponsors, bijvoorbeeld de plaatselijke juwelier. Mensen die goed zijn in bedelen én 5 kilometer kunnen lopen, zijn dus én weldoeners én eigen zakkenvullers.
In Nederland rijzen de kosten voor de gezondheidszorg al jaren de pan uit. Om te voorkomen dat wij ook wekelijks moeten gaan hardlopen voor een goede doel, of in een gracht zwemmen met Maxima, zijn er volgens mij maar twee oplossingen. Of de gezondheidszorg wordt flink hervormd of je krijgt op je 85e verjaardag van regeringswege de Drion-pil uitgereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten