zaterdag 8 september 2012

Nederland (1)

Nederland (1)



Bij het lezen van de krant in de V.S. groeit je minderwaardigheidsgevoel met de dag, want er is hoogst zelden Nederlands nieuws dat ‘fit to print’ is. Enkele weken geleden had ik drievoudig geluk. De zondag is hier altijd een mooie kranten dag, want dan komt de New York Times in vol ornaat uit. Hij kost dan $ 6, in plaats van $ 2,50, maar dan heb je ook wat in handen. De krant telde 8 katernen met samen 114 pagina’s, een Book Review van 28 pagina’s, het wekelijks Magazine van 50 pagina’s en deze keer een Magazine over vrouwen mode; een glossy van maar liefst 228 pagina’s. Je hoeft je op zondag dus niet te vervelen.

Op pagina één was het al raak, waar oude productiemethodes, een lopende band met mensenwerk, vaak in lage lonenlanden, vergeleken werd met een lopende band waar robots hetzelfde werk doen. Als voorbeeld werd Philips genomen; menselijke arbeid in China en de robots in Drachten, die 24 uur per dag werken, zonder hinderlijke koffiepauzes, of lastige eisen voor loonsverhoging.

En in het reiskatern kwam Nederland twee keer ter sprake. Een hele pagina was geweid aan de voormalige kunstenaarskolonie Domburg op Walcheren en met name aan de schilder Mondriaan, die daar van 1908 tot 1916 woonde en schilderde. De auteur, Freda Moon, moet wel per trein langs ‘the grattified suburbs of Rotterdam and Haarlem’, maar dan kan ze de Mondriaanse kleuren aan de Noordzeekust tot zich nemen. Waarom ze in de plaatselijke jeugdherberg, het Stayokay Hostel Domburg at Westhove Castle moet verblijven, is raadselachtig.

In een korter artikel beschrijft Freda haar bezoek aan het Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang in Amsterdam, waar ze de enige gaste blijkt te zijn. Ze is tevreden met de maaltijd, maar vindt het restaurant ‘mostly spectacle, a gimmick with good food.’

Natuurlijk ben ik blij met deze aandacht voor Nederland, maar waar blijft het doorwrochte NYT-artikel dat dat kleine landje aan de Noordzee na een populistische ruk naar rechts nu een populistische ruk naar links schijnt te gaat maken?

P.S. Gisteren stond in de NYT weer een Nederlands bericht: het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum zouden open gaan! Dat zal er vast vaker in hebben gestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten