maandag 17 september 2012

Schieten en roken

Schieten en roken
Je kunt je Clint Eastwood toch niet voorstellen zonder sigaartje, voor, tijdens of na een shoot out. Toch zal het niet lang meer duren of films als The Good, the Bad and the Ugly, For a few dollars more en vele duizenden anderen, onder het mes worden genomen. Het moet niet moeilijk zijn met een ingenieus computerprogramma alle rook uit films te verwijderen. Rook van sigaretten, sigaren en pijp natuurlijk, niet de rook van vuurwapens.

Dat is het paradoxale in de VS, waar het recht op het hebben en dragen van vuurwapens als een door God gegeven recht wordt verdedigd, als teken van de absolute vrijheid die een Amerikaan heeft. Het is wonderlijk dat het recht om jezelf te schaden door te roken, steeds minder wordt geaccepteerd. Natuurlijk heeft de tabakslobby zijn uiterste best gedaan om ingrijpende maatregelen tegen te gaan, maar dat is ze nog niet helemaal gelukt. Maar probeer in New York eens een appartement in een dure coöperatie te kopen voor een bedrag dat begint met een miljoen, maar dat ook een veelvoud daarvan kan zijn. Als je roker bent, kun je het wel vergeten, ook al rook je alleen in je eigen dure appartement. En ben je vrijwilliger bij de lokale brandweer en je blijkt te roken, dan kun je het ook verder vergeten.

Maar wapens dragen, en gebruiken, is bijna overal toegestaan en geen folklore, maar harde werkelijkheid en schietpartijen die de krant halen, een kleine minderheid, zorgen alleen maar voor meer wapenaankopen. Een recent mooi voorbeeld is de staat Arizona, waar gouverneur mevrouw Jan Brewer met haar volle verstand een wet tekende waarin het heimelijk dragen van een wapen in een café of bar toegestaan werd. De enige voorwaarde was dat de persoon in kwestie niet dronk. Bij het gewoon openlijk dragen van een wapen, weet je als onschuldig barbezoeker tenminste waar je aan toe bent; als iemand zijn wapen trekt, ga je direct plat op de grond liggen. Maar nu moet je dat in Arizona al doen, als iemand in zijn broekzak grijpt om zijn, nee niet zijn sigaretten, maar om zijn portemonnee te trekken. Ik kan mij niet voorstellen dat café-eigenaren blij zijn met die wet, want er zullen toch klanten wegblijven.

Het brengt mij wel op de gedacht om de discussie in Nederland over al of niet roken in al of niet kleine cafés in één keer op te lossen; we stoppen met roken, maar we mogen bij cafébezoek wel een wapen dragen. Of dat een verborgen wapen is of een eerlijk openlijk getoond exemplaar, gaan we uitpolderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten