dinsdag 2 oktober 2012

De Oorlog


De Oorlog

Lees ik hier de verkeerde krant (New York Times) of ben ik zo geobsedeerd door de Tweede Wereldoorlog, dat ik het overal in de krant zie?

Mijn studenten probeer ik duidelijk te maken dat de uitdrukking ‘na de oorlog geboren’ typisch  Nederlands is; het slaat altijd op de Tweede Wereldoorlog, omdat we geen Eerste Wereldoorlog hebben gehad en onze twee naoorlogse koloniale oorlogen eufemistisch Politionele Acties heten.

Oorlog kan hierin de VS  van alles zijn; de Onafhankelijkheidsoorlog, de Burgeroorlog, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Korea Oorlog, de Vietnam-oorlog (de Politionele Vietnam Actie), de 1e en de 2e Golf Oorlog en nu de War against Terror (naast de War against Drugs).

Maar toch. Als er een artikel in de NYT is over het sombere feit dat alle fraaie Franse (mode)zaken aan de Champs Elysee worden overgenomen door Amerikanen (MacDonald!) , staat er een foto van triomfantelijke Amerikaanse soldaten die in sptember 1944 over de Champs Elysee marcheren. Een halve pagina over de opening door de Franse president van het nieuwe Mémorial in Drancy (het Parijse Westerbork) is niet voldoende, want de New York Review of Books overklassed dat met de toespraak van de president. En dan gisteren nog een artikel over jonge Israeli’s die het Auschwitz-kampnummer van oma op hun arm laten tatoeeren: ‘om nooit te vergeten.’

Jullie Amerikanen hebben genoeg oorlogen; blijf met je handen van onze oorlog af, wil ik maar zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten