maandag 5 november 2012

Canadezen (2)


Canadezen (2)

De Verenigde Staten zien de noordelijke buurman vaak als het conservatieve land, dat liever onder Engels bestuur bleef dan mee te delen in de geneugten van de Amerikaanse Revolutie. Wat nu Canada is, werd ook een vluchtplaats voor Amerikanen die tegen de Revolutie waren. De Onafhankelijkheidsoorlog  (1775-1783) maakte geen eind aan de slechte verhoudingen; integendeel. In 1812 verklaarde de jonge Amerikaanse Republiek de oorlog aan zijn vroegere kolonisator Engeland met de bedoeling Canada in te lijven. Wat die Engelse kolonie als een veroveringsoorlog zag, werd door de VS natuurlijk als een bevrijdingsoorlog gezien. Het liep slecht af voor de jonge republiek, want niet alleen mislukte de ‘bevrijding’ van het noorden, de Engelsen wisten twee jaar later Washington te bezetten en onder andere het Witte Huis plat te branden. Natuurlijk werd de nederlaag later gezien als een dappere daad tegen een machtige vijand, maar op het moment is hier maar weinig te merken van een 200-jarige herdenking.
Dat is anders in Canada; daar zendt de regering tv-spotjes uit waarin ze haar onderdanen indringend herinnert aan deze lelijke aanval van de Amerikanen. Een aparte regeringswebsite (www.1812.gc.ca) legt het allemaal uit met als hoofdboodschap dat Canada niet zou bestaan als ‘ze’ hadden gewonnen.
Dat progressieve Amerikanen op het moment roepen dat ze naar Canada emigreren als Romney wint, moet maar als ironie van de geschiedenis worden gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten