maandag 5 november 2012

Canadezen (1)



Canadezen (1)

Canadese toeristen zijn in Europa vaak te herkennen aan hun nationale vlag die ze in een kleine uitvoering op hun rugzak of tas hebben genaaid. Ze doen dat omdat ze niet met hun zuidelijke buren verward willen worden; een beetje vergelijkbaar met Nederlanders die niet graag voor Duitsers aangezien willen worden.
Hier in Burlington, Vermont, hebben de talrijke Canadese toeristen geen vlaggetje nodig, omdat ze bijna allemaal Frans spreken. Ze komen uit de Canadese provincie Québec, want het is maar een paar uur met de auto en ze doen hier graag boodschappen of vieren een korte vakantie. Het is goed voor de lokale economie, maar meer dan een enkel winkelopschrift met ‘Bienvenues Québecois’ zie je niet en ik heb in geen enkel restaurant een tweetalig menu kunnen vinden.
De Canadezen zijn in het algemeen meer dan welkom, maar bij hun restaurantbezoek, of eigenlijk bij het betalen van de rekening, gaat het fout, in elk geval in de ogen van het personeel. Dat verdient vaak het schandelijk lage bedrag van $ 4.10 per uur, terwijl het minimumloon $ 8.46 per uur is. Dat verschil moet van de fooien komen en als dat niet lukt, moet de werkgever het verschil bijleggen. Een pervers systeem, want als iemand om wat voor reden dan ook, te weinig fooien binnenhaalt, gaat die zeker niet naar de baas. Het zou je namelijk je baan kunnen kosten. De Canadezen zijn in hun ogen veel te zuinig , want die vinden 15% meer dan genoeg. Dat komt vooral omdat in Canada de restaurantrekening net als in Nederland inclusief fooi is. In de VS niet en daar wordt 15% als ondergrens van een fooi beschouwt en daarom waren een paar restaurants ertoe overgegaan om op de rekening van Franssprekende gasten ongevraagd 18% fooi toe te voegen. Deze ‘Queeb Tax’ is én illegaal én zorgde voor een stroom van reacties, zowel op de lokale tv als in de lokale bladen. Het opvallende is dat er vanuit gegaan wordt dat de Canadezen opgevoed moeten worden om meer fooi te geven en dat niemand oppert het minimumloon voor restaurantpersoneel te verhogen naar het minimumloon. De restaurantbazen bleven mooi buiten schot, maar desondanks zal ik boven de 15% blijven tippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten